NÄR CORONA HOTAR DINA KARRIÄRPLANER

Vad händer med dina karriärplaner när Coronaviruset hotar dem?

Vi står inför tuffa tider. Det är väl nästan ingen som är helt opåverkad av den rådande situationen med Corona viruset, d.v.s. COVID-19. Aldrig har så många människor blivit varslade på såpass kort tid och aldrig någonsin har så många människor förlorat eller riskerat att förlora sina jobb. Vi går genom en tid där konkurrensen om jobb blir ännu tuffare. Det krävs lite mer idag för att synas bland alla arbetssökande och sticka ut som en intressant kandidat. Då är det smart att fundera ett varv på vad du behöver göra för att sticka ut i mängden och göra dig konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

1) Tänk utanför boxen

Dolda jobb, d.v.s. den dolda arbetsmarknaden står i vanliga fall 75 % av alla lediga jobb för att majoriteten av alla dessa jobb inte annonseras ut. Många jobb går via kontakter. Trots detta faktum söker nästan alla arbetssökande jobb inom den synliga arbetsmarknaden och just via traditionella kanaler d.v.s. platsannonser. Så du får gissa hur tuff konkurrensen blir just när det är svåra tider som nu. Vårt tips är att du satsar på spontansökningar för att du kan höja din chans att få jobb rejält. Gör en lista över alla intressanta företag och organisationer där du kan tänka dig att jobba. Kontakta dem och berätta varför du söker tjänsten och vad du kan bidra med. Att många arbetsgivare använder spontanansökningar när de rekryterar är mycket vanligare än du tror.

2) Nätverka

Bygga upp ett nätverk är inget som man lyckas över en natt. Det kräver engagemang, tid och motivation. Har du hittills inte byggt upp ett brett nätverk är det aldrig försent. Ta eget initiativ för att komma i kontakt med nya personer. Du kan alltid lyfta upp luren och ringa eller maila till inflytelserika personer. Tänk bara på vilka plattformar eller kommunikationskanaler som skulle vara mest lämpade för att kontakta dessa personer. Du kommer bli förvånad över hur väl bemöt du blir av många personer.

3) Ha riktigt bra ansökningshandlingar

Vässa ditt CV och personliga brev för att de är dina inträdesbiljetter till anställningsintervju. Att ladda ner snygga CV mallar och använda färdiga personliga brev hjälper sällan för att väcka intresse hos en arbetsgivare. Vill du verkligen öka din chans att komma till intervju ska du se till att ha riktigt bra ansökningshandlingar. Det kanske är tidskrävande att skriva ett nytt personligt brev varje gång du söker jobb men det är absolut en nödvändig insats för din framtida karriär.

3) Positionera dig i sociala medier

Ett starkt digital varumärke är något som får dig att sticka ut och ger förtroende på arbetsmarknaden. Den skapar en attraktiv bild av dig som yrkesperson och ökar din chans att synas för arbetsgivare och rekryterare. Se till att dina profiler på sociala medier, framförallt LinkedIn är uppdaterade och kompletta. LinkedIn erbjuder flera möjligheter som ett brett nätverk och möjlighet att bli upptäckt av tusentals rekryterare som besöker LinkedIn dagligen.

4) Välj dina strider

Kom ihåg att kristider är de tillfällen vi blir mest kreativa för att hitta lösningar. Var den som väljer att hitta lösningar och se möjligheter. Fokusera på vad du kan i stället för vad du inte kan. Var aktiv och ha en strategi kring hur du ska uppnå dina mål. Livet är vad du gör det till.