TIO SANNINGAR OM CV SOM MAN SÄLLAN TALAR OM

Lär dig hur du kan skapa ett effektivt CV som väcker arbetsgivarens uppmärksamhet

Här nedan har vi sammanfattat 10 viktiga tips och råd om hur du kan skapa ett effektivt CV som väcker arbetsgivarens uppmärksamhet.

  1. Ditt CV är din spegelbild mot arbetsmarknaden och ditt främsta marknadsföringsverktyg. Hur du positionerar dig i arbetsmarknaden beror på hur du väljer att framställa dina färdigheter i ditt CV. Utnyttja möjligheten att väcka uppmärksamhet för din profil.

 

  1. Inledningen av ditt CV är lika viktigt som inledningen av ett samtal eller som ett ”första” personligt möte. Se till att göra ett gott intryck och väcka intresse redan vid inledningen. Börja inte direkt lista dina arbetslivserfarenheter. Ha en relevant yrkesrubrik högst uppe på dit CV, sammanfatta en kort presentation av dig som yrkesperson och nämna kort ditt mål i yrkeslivet. På så sätt kommunicerar du tydlig din yrkesinriktning och får arbetsgivarens uppmärksamhet.

 

  1. Ditt CV ska vara relevant och riktad till jobbet du söker. Den ska visa dina främsta sidor men det viktigaste är att det ska svara mot arbetsgivarens behov. Därför behöver du ägna tid åt ditt CV, framställa dina kvalifikationer på ett upplysande sätt för att skapa relevans mellan dig och jobbet du söker.

 

  1. Ett effektivt CV ska kommunicera din inriktning i yrkeslivet och säga vem du är i din yrkesroll men den ska samtidigt ge en bild av vem dig som person.

 

  1. Är du samhällsengagerad eller aktiv inom föreningslivet? Förtroende uppdrag, ideella och idrottsliga engagemang är inget att underskatta i ett CV. Den typ av erfarenhet och engagemang uppskattas högt av många arbetsgivare. Visa dessa färdigheter med samma formalia som dina yrkeserfarenheter och utbildningar.

 

  1. Ett snyggt, effektivt och välarbetat CV höjer inte bara din chans att sticka ut i mängden utan den visar också du som är en seriös och engagerad kandidat tar ditt jobbsökande på allvar.

 

  1. Är ditt CV lätt överskådligt? Hittar läsaren snabbt och enkelt den information hen söker? Tänk på layouten, strukturen, typsnitt, osv. Låt inte layouten på ditt CV lägga skugga på din kompetens. Ditt CV ska vara snyggt men också lätt överskådligt. Texten ska vara lätt att läsa samt förstå. Använd ett tydligt språk och ha en bra flytt på texten.

 

  1. Fel av foto på CV:t kan göra mer skada än nyttja. Välj ditt profilfoto med stor omsorg. Ditt foto ska vara presentabel och ge en positiv bild av dig som person! Kom ihåg att en bild säger mer än tusen ord!

 

  1. Glöm inte bort att länka till din LinkedIn-profil under dina kontaktuppgifter. Se till att du har en unik och personlig adress på LinkedIn så det blir både snyggt och lätt att komma längre upp i sökresultaten på LinkedIn. En unik och personlig adress kan se ut så här: förnamnefternamn, efternamnförnamn, förnamn-efternamn, efternamn-förnamn, förnamn.efternamn, efternamn.förnamn, osv.

 

  1. Sist men inte minst… Skicka aldrig ett standard CV för alla jobbansökningar. Gå genom hela ditt CV:t och säkerställ att din profilsammanfattning, målsättning och beskrivningen av dina arbetsuppgifter är både relevanta och riktade till det specifika jobbet du söker. Det som skapar dina förutsättningar och möjligheter i yrkeslivet är inget annat än dina handlingar här och nu.